De taxi-dienst UberPOP is in Duitsland per direct verboden. Volgens een rechtbank in Frankfurt ontbreekt het Uber aan de benodigde vergunning om personen te mogen vervoeren.

De rechter deed uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door de Duitse taxibranche. Uber kan in beroep gaan, maar mag de app op dit moment niet gebruiken. Gebeurt dat wel dan volgt een boete van 250.000 euro.

Uber gaat tegen de uitspraak in beroep.

Oneerlijk

Uber is wereldwijd in meer dan 200 steden actief, inclusief een handjevol Duitse steden. Uber werkt met zowel professionele chauffeurs als met particulieren die in hun eigen auto klanten rondrijden. Vooral over die laatste dienst, uberPOP geheten, is veel boosheid in de taxibranche. De prijs van een uberPOP-ritje ligt veel lager dan die van een taxirit.

De rechter in Duitsland geeft de taxi-branche nu gelijk. Volgens de rechter moet Uber, met zijn Europese vestiging in Amsterdam, in het bezit zijn van een vergunning voor personenvervoer om via UberPOP taxidiensten aan te mogen bieden.

Nederland

In Nederland is Uber actief in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met professionele chauffeurs. Ook de dienst uberPOP, met particuliere chauffeurs, is sinds enkele maanden beschikbaar in Amsterdam. Particulieren die voor Uber willen rijden, moeten minimaal 21 jaar oud zijn, een interne training volgen, een Verklaring Omtrent het Gedrag afgeven en een verzekerde en gekeurde vierdeursauto hebben uit 2005 of jonger.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft eerder laten weten dat ze de chauffeurs als 'snorders' zien, illegale personenvervoerders. Een aantal chauffeurs van uberPOP heeft al een waarschuwingsbrief van de inspectie gekregen. Ze kunnen een boete van 4200 euro krijgen als ze blijven doorwerken.

Vertrouwen

Brancheorganisatie KNV Taxi ziet in de uitspraak in Duitsland geen aanleiding een zaak te beginnen in Nederland tegen Uber. ''De overheid treedt al op tegen UberPOP", aldus een woordvoerder. ''Want dat is tegen de wet en wij hebben er alle vertrouwen dat de overheid dat aanpakt."

Naast UberPOP biedt Uber ook app-diensten aan met professionele taxichauffeurs. ''Die activiteiten van Uber passen binnen de Nederlandse wetgeving, op wat kleine dingen na", aldus de woordvoerder van de taxi-brancheorganisatie. ''Dus daar hebben wij verder niets op tegen."

STER reclame