NOS NieuwsAangepast

"Verkeerslessen schieten tekort"

De verkeerslessen die jongeren krijgen op de basisschool zijn niet effectief genoeg. Zo dreigen jongeren tussen de 10 en 17 jaar onveilige keuzes te maken in het verkeer. Dat staat in een onderzoek van gedragswetenschapper Divera Twisk van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Volgens Twisk, die vrijdag promoveert, is het grootste probleem dat verkeerslesprogramma's niet worden getoetst op effectiviteit. "Hierdoor kan iedereen een gelikt programma in elkaar zetten en dat aan een school verkopen. Maar of dat lesprogramma werkt, is maar de vraag."

Als voorbeeld geeft Twisk het gevaar van de dode hoek: "Ze hebben er wel over geleerd, weten waar die zit bij vrachtwagens, maar als ze in het verkeer komen en ze moeten het voor het echie doen, weten ze niet wat verstandige keuzes zijn."

Ouders

Volgens Twisk gaan ouders er ten onrechte van uit dat hun kinderen complexe verkeerssituaties aankunnen. De ouders houden zich daarbij vast aan het feit dat verkeerseducatie een verplicht vak is op de basisschool. "Maar ondanks het feit dat er veel verschillende verkeersprogramma's zijn, zijn jongeren onvoldoende in staat veilig keuzes te maken in het verkeer. Dat komt omdat er nog te weinig bekend is over de verkeersveiligheid van jonge adolescenten."

Toetsen

Twisk pleit ervoor om programma's, voordat ze worden ingevoerd, te toetsen op effectiviteit. "Bovendien moeten educatieprogramma's zich meer richten op oefenen in de praktijk, want dat gebeurt nu te weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl