NOS NieuwsAangepast

Fyra's teruggesleept naar Italië

De eerste Fyra-treinen vertrekken vermoedelijk komend weekend uit Nederland. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. De hogesnelheidstreinen gaan terug naar de fabriek van treinenbouwer AnsaldoBreda, in Italië.

De zestien door Nederland bestelde Fyra's staan al anderhalf jaar op rangeerterreinen rond Amsterdam. Nadat één van de treinen begin vorig jaar een bodemplaat had verloren, mochten ze in België en Nederland het spoor niet meer op. In latere onderzoeksrapporten stond dat er veel mis was met de technische staat van de treinen.

De NS wil niet bevestigen wanneer de eerste treinen vertrekken. Wel zegt een woordvoerder dat "de benodigde vergunningen binnenkort rond zijn en dat we dan niet lang meer gaan wachten".

Doorverkopen

De hogesnelheidstreinen worden één voor één naar een rangeerterrein net over de grens met Duitsland gesleept. Vandaar gaan ze verder naar de fabriek van AnsaldoBreda in het Italiaanse Pistoia.

De NS, het Belgische NMBS en AnsaldoBreda vochten voor de rechter uit wie verantwoordelijk was voor de geleden schade. Verdere rechtszaken werden voorkomen, toen NS in maart met Ansaldo de zaak schikte voor 125 miljoen euro. NS kan nog meer geld krijgen, als de fabrikant de treinen weer doorverkoopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl