Defensie stuurt volgend jaar honderd Nederlandse militairen naar het noorden van Afghanistan. Deze NAVO-missie, onder leiding van Duitsland, moet voorkomen dat extremisten de macht in Afghanistan overnemen.

Momenteel zijn zo'n 1200 Nederlandse militairen in het buitenland actief.

- Mali - Multidimensional Integrated Stabilisation Mission (MINUSMA)

De Nederlanders richten zich op het herstel van veiligheid en stabiliteit in het land en de bescherming van burgers. Sinds maart zitten in Mali zo'n 400 militairen en politiemensen. In oktober komen daar zeventig militairen bij. Het kabinet besluit in 2015 of de missie wordt verlengd.

- Afghanistan - International Security Assistance Force (ISAF)

Sinds 2002 maakten Nederlandse militairen deel uit van ISAF, die de Afghaanse regering ondersteunt bij het handhaven van de veiligheid. Daarnaast helpt ISAF bij de ontwikkeling van veiligheidsdiensten zoals politie en leger. De Nederlanders zaten vooral in de provincies Uruzgan en Kunduz. De ISAF-missie eindigt in januari. Tot die tijd werken er nog Nederlandse militairen op hoofdkwartieren in Afghanistan.

- Piraterijbestrijding Somalië - de EU-missie Atalanta en de NAVO-missie Ocean Shield

Defensie zet verschillende schepen in voor de antipiraterijmissies. De schepen patrouilleren voor de kust van Somalië, voorlopig tot het einde van dit jaar.

- Patriotmissie Turkije

Nederland heeft twee Patriot-luchtverdedigingssystemen geplaatst in de Turkse stad Adana. De missie beschermt het grondgebied en de bevolking tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië. De twee Nederlandse Patriot-eenheden (zo'n 200 militairen) blijven tot eind januari in Turkije. De missie heeft dan twee jaar geduurd.

- Zuid-Sudan - UNMISS

De VN-missie UNMISS richt zich op staatsopbouw, economische ontwikkeling, mensenrechten en bescherming van de burgerbevolking. Daarnaast helpt de missie bij de versterking van de veiligheidssector.

Naast deze vijf grote missies, doen Nederlandse militairen ook nog mee aan kleinere missies in in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

STER reclame