NOS NieuwsAangepast

Na de stofzuiger ook de föhn?

Net als wasdrogers, koelkasten en stofzuigers zullen nog meer apparaten in de toekomst aan Europese normen voor energieverbruik moeten voldoen. Vandaag is een nieuw energielabel voor stofzuigers ingevoerd en is de inkoop door winkels van stofzuigers die veel energie gebruiken verboden.

De Europese Commissie laat momenteel onderzoeken welke producten in aanmerking komen voor wetgeving. Daarbij wordt niet alleen bekeken hoeveel energie er per apparaat bespaard kan worden. Er wordt ook gekeken hoeveel de apparaten gebruikt worden en wat de impact van de maatregel zal zijn.

Zinvol

Uit tussenevaluaties door een extern bureau blijkt dat er onder andere wordt gekeken naar de mogelijkheid om föhns, waterkokers en mobiele telefoons te reguleren. De Europese Commissie krijgt in januari 2015 de definitieve advieslijst en de EU zal daarna definitief kunnen bepalen welke apparaten in aanmerking komen.

Volgens onderzoeksbureau Ecofys zijn de maatregelen van de EU zeker zinvol. Het bureau heeft voor de EU het effect van dit beleid geëvalueerd. Daaruit bleek dat er gemiddeld zo'n 15 procent energie wordt bespaard bij apparaten die al gereguleerd zijn. Het gaat dan onder meer om koelkasten, wasdrogers, airconditioners en boilers.

Zorgen over zuigkracht

Eerder beweerden onder meer de Engelse consumentenorganisatie 'Which' dat door de nieuwe regels in de toekomst het stofzuigen veel langer zal duren. Deze berichten leidden ertoe dat consumenten op de valreep nog stofzuigers met een hoger vermogen zijn gaan kopen.

Zo vertelt de eigenaar van een elektronicazaak in Amsterdam-Buitenveldert: "Alleen al dit weekend zijn er 12 mensen langs geweest die een reservestofzuiger hebben gekocht, om er nog een met een hoog vermogen op voorraad te kunnen houden."

De Europese Commissie zegt dat zorgen over de zuigkracht onterecht zijn. Er zijn gelijktijdig met de nieuwe energie-eisen juist ook eisen gesteld aan de prestatie van de stofzuigers. Bovendien kan de consument op het nieuwe label juist zien of de stofzuiger wel of niet een groot zuigvermogen heeft. Ook de Consumentenbond concludeerde in een recent onderzoek dat stofzuigers met een lager vermogen goed kunnen presteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl