Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO heeft over een mogelijk NAVO-lidmaatschap van Oekraïne gezegd dat het nog jaren kan duren voor dat een feit is. Op een persconferentie in Brussel zei Rasmussen dat de politieke leiders in Oekraïne ervan uitgaan dat het nieuwe parlement in Kiev afstand wil doen van de ongebonden status van het land. Dat kan de eerste stap zijn op weg naar het lidmaatschap van de NAVO.

Premier Rutte was onlangs sceptisch over de toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Dat lost op de korte termijn niets op, zei de premier.

President Porosjenko heeft het parlement in Kiev ontbonden, om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen in oktober. Rasmussen zei dat hij van de regering in Kiev begrepen heeft dat er verandering komt in de ongebonden status.

Het lidmaatschap van de NAVO van Oekraïne ligt uiterst gevoelig in Rusland. De Russen moeten daar niets van hebben.

Destabilisatie

Rasmussen zei ook dat het nu duidelijk is dat Rusland troepen en materieel naar het oosten en zuidoosten van Oekraïne heeft gebracht, ondanks de "holle" ontkenning daarvan. Het transport van troepen en materieel is geen incident, maar maakt deel uit van een gevaarlijk plan om Oekraïne te ontwrichten, zei Rasmussen.

De deze maand aftredende NAVO-chef zei ook dat het Russische optreden tegen alle diplomatieke pogingen ingaat om het conflict langs diplomatieke weg op te lossen. Hij beschuldigt Rusland van schending van de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van Oekraïne. Rasmussen wordt deze week opgevolgd door de Noorse oud-premier Stoltenberg.

Interventiemacht

Op de NAVO-top van donderdag en vrijdag in Wales zal de beslissing vallen over de snelle interventiemacht van de NAVO, zei Rasmussen. De NAVO krijgt de beschikking over een troepenmacht van enkele duizenden militairen, die binnen een paar dagen inzetbaar zijn in de oostelijke lidstaten. De leden van de NAVO leveren om beurten manschappen voor die troepenmacht. De troepenmacht komt bij een acute dreiging in actie.

STER reclame