NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Australië: meer sancties Rusland

In lijn met de EU en de VS heeft Australië de sancties tegen Rusland verzwaard. Volgens de Australische premier Abbott probeert Rusland "schaamteloos" het oosten van Oekraïne los te weken van de rest van het land.

"Als Russische troepen in Oekraïne blijven en als Rusland zijn poging doorzet om een buurland in stukken te breken, is er een risico dat het land internationaal een paria wordt", zei Abbott in het parlement.

Wapendeals

De verscherpte sancties verbieden onder meer nieuwe wapendeals met Rusland. Verder mogen banken die in handen zijn van de Russische staat geen zaken meer doen op de Australische kapitaalmarkt.

Australische bedrijven mogen ook niet meer handelen met de Russische olie- en gasindustrie. Daarnaast zijn er nog extra financiële sancties opgelegd aan Russische en Oekraïense individuen en bedrijven.

Bruut vermoord

Volgens Abbott zijn de Russen al maanden bezig met een campagne om Oekraïne te destabiliseren. De premier zei dat als gevolg daarvan 38 inwoners van Australië "bruut zijn vermoord" toen vlucht MH17 werd neergehaald.

Afgelopen weekend werd bekend dat de EU ook denkt aan aanvullende strafmaatregelen tegen Rusland. China liet vandaag weten tegen nieuwe sancties te zijn. Volgens de Chinezen wordt de situatie dan alleen maar ingewikkelder.

STER reclame