NOS NieuwsAangepast

Universiteit doet labradors weg

Maastricht University heeft geen labradors meer. De acht honden die voor dierproeven zouden worden gebruikt, zijn overgedragen aan een organisatie die adoptiegezinnen voor ze zoekt.

De labradors zouden met 31 soortgenoten worden gebruikt voor een onderzoek naar de verbetering van pacemakers. Dat veroorzaakte zoveel onrust, dat de universiteit besloot om de proef tijdelijk op te schorten. De universiteit is nu tot de conclusie gekomen dat de honden die al in de Centrale Proefdier Voorziening van de universiteit waren daar niet op kunnen wachten.

"Dit is geen omgeving waarin je normaal dieren houdt. Dit is een omgeving die erop gericht is om met dieren experimenten te doen", zegt een woordvoerder. "Daarom kunnen we ze beter laten uitplaatsen naar nieuwe baasjes."

Geen principebesluit

Het besluit om de honden weg te doen, betekent niet dat de universiteit geen dierproeven met honden meer zal doen. "We gaan ons beraden hoe we verder gaan. Dat betekent niet dat er nu een besluit is gevallen, in welke richting dan ook, over het gebruik van honden bij dierproeven". zegt de woordvoerder.

De onrust ontstond mede door een handtekeningenactie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Die haalde 80.000 handtekeningen op voor een petitie waarin om stopzetting van de proeven werd gevraagd.

Demonstratie

De ADC demonstreert vanmiddag bij de universiteit. De activisten eisen volledige stopzetting van dierproeven en vrijlating van alle dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl