NOS NieuwsAangepast

Naaktfoto's gelekt uit iCloud?

In de Verenigde Staten zijn afgelopen weekend naaktfoto's uitgelekt van vrouwelijke beroemdheden. Een hacker plaatste naaktfoto's en een seksvideo van actrice Jennifer Lawrence op het populaire forum 4chan. De publicatie wordt nu al het grootste naaktfotoschandaal van deze eeuw genoemd.

Het is onduidelijk hoe de hacker aan de foto's is gekomen, maar volgens anonieme gebruikers van 4chan zijn de foto's afkomstig uit de filmrol van iCloud-accounts. Met zo'n account kunnen mensen foto's, instellingen, contacten en agenda's synchroniseren tussen verschillende Apple-apparaten.

300 miljoen

De laatste duizend gemaakte foto's worden door iCloud tijdelijk online bewaard. In 2013 maakten meer dan 300 miljoen mensen gebruik van het systeem. Eerder dit jaar schreef NRC Handelsblad nog over de kwetsbaarheid van iCloud.

Zo waren wachtwoorden van accounts makkelijk via de telefonische hulplijn te achterhalen. De website Buzzfeed heeft Apple gevraagd om een reactie, maar het bedrijf heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Juridische stappen

Lawrence is niet blij met de gelekte foto's en laat via een woordvoerder aan Variety weten dat ze juridische stappen onderneemt. Ook foto's van zangeres Ariana Grande, model Kate Upton en actrice Selena Gomez werden online gezet.

Naast de gelekte foto's verscheen er ook een lijst van andere bekende vrouwen waarvan de hacker naaktfoto's gevonden zou hebben. Op die lijst staan Rihanna, Lea Michelle, Kim Kardashian, Vanessa Hudgens en Hilary Duff.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl