NOS NieuwsAangepast

"Zuigkracht blijft op peil"

Door economieverslaggever Jeroen Schutijser

Fabrikanten van stofzuigers hebben heel wat uit te leggen aan consumenten. Werden de afgelopen decennia stofzuigers qua vermogen steeds krachtiger - oplopend tot wel 2400 watt - vanaf nu maken ze apparaten met een lager vermogen. Die zijn even goed, zeggen de fabrikanten nu.

Vanaf vandaag verbiedt Brussel namelijk de productie van krachtige stofzuigers, want die zouden veel te veel stroom vreten. Winkeliers mogen nog wel de bestaande voorraden verkopen.

Vanaf nu mogen stofzuigers nog maar een maximum vermogen hebben van 1600 watt. In 2017 gaat die grens zelfs verder naar beneden, naar 900 watt.

Verkeerde stofzuiger

Die ontwikkeling staat haaks op de tendens van de afgelopen decennia, waarin consumenten juist werd verteld: hoe krachtiger de motor, hoe beter de zuigprestaties. Volgens marktonderzoeker GfK heeft 75 procent van de Nederlandse huishoudens vanaf vandaag dus eigenlijk een 'verkeerde' stofzuiger.

Brussel beschouwt deze maatregel als het belangrijkste energieproject sinds de afschaffing van de gloeilamp. Volgens de Europese Commissie levert de maatregel een enorme energiebesparing op. Eén jaar stofzuigen volgens de nieuwe norm levert voldoende stroom op om de Londense metro 20 jaar lang te verlichten.

Stofzuigers krijgen nu ook een energielabel. Daardoor kunnen consumenten de prestaties van de stofzuigers met elkaar vergelijken: hoe goed of slecht zuigen ze bijvoorbeeld op tapijt of een gladde vloer, en hoeveel herrie maken ze.

Draai

Fabrikanten moeten nu een enorme draai maken in de voorlichting. Daarvoor wordt zelfs tv-reclame ingezet. Gertjan Sturm van Bosch/Siemens zegt dat zijn bedrijf al vanaf 2008 bezig is om stofzuigers op de markt te brengen met een lager vermogen. Tot zelfs 800 watt. "En die zijn beter dan de machines van 2200 watt", zegt hij.

Ging het vroeger om de kracht van de motor, nu zijn de technieken zo verbeterd dat de vorm van de slang, de buis, het mondstuk en de kracht van de luchtstroom bepalen hoe goed de machine werkt. Vooral in Engeland circuleren blogs op internet waarin gezegd wordt dat het stofzuigen met zo'n laag motorvermogen veel meer tijd kost. Sturm doet dat af als 'fabeltjes'.

Consumentenbond

De Consumentenbond is blij met het nieuwe label. "Fabrikanten worden zo gedwongen om efficiënte, goede stofzuigers te ontwikkelen, die minder elektriciteit verbruiken."

Vanaf de jaren 60 is volgens de bond het motorvermogen van 500 Watt naar zo'n 2500 watt geschoten. "Stofzuigers van nu verbruiken dus een stuk meer energie. Toch nemen de zuigprestaties niet proportioneel toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl