Israël wil een nieuwe nederzetting bouwen in de buurt van Bethlehem. Er wordt 400 hectare grond geconfisqueerd op de Westelijke Jordaanoever. De Verenigde Staten noemen de plannen contraproductief.

De actiegroep Peace Now zegt dat het de grootste confiscatie in 30 jaar is. Volgens hen gaat het om een stuk land waar nu al tien Joodse families wonen. Dat stuk land staat bekend als Gevaot en zou een permanente nederzetting moeten worden.

Israël wil dat al sinds 2000. De regering beschouwt Gevaot niet als een nieuwe nederzetting, maar als een uitbreiding van een al bestaande nederzetting die enkele kilometers verderop ligt.

Intrekken

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Israël op de plannen in te trekken. "We hebben al lang geleden duidelijk gemaakt dat we tegen verdere uitbreiding van nederzettingen zijn", zei de woordvoerder. "Dit werkt de twee-staten-oplossing tegen."

Op de Westelijke Jordaanoever en in Palestijns Oost-Jeruzalem wonen zo'n 500.000 Joodse kolonisten tussen 2,4 miljoen Palestijnen.

STER reclame