Het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb gaat onderzoeken of mensen met een bepaalde genetische afwijking agressief worden van antidepressiva. Dat meldt het KRO-programma Brandpunt. Als een verband wordt aangetoond, kan dat gevolgen hebben voor het voorschrijven en het gebruik van die middelen.

Volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan van Oosten kan het ook consequenties hebben voor mogelijk honderden strafzaken. "Ik denk dat er verstandig aan wordt gedaan om zaken waarin medicatiegebruik een rol heeft gespeeld weer tegen het licht te houden", zegt hij vanavond in het KRO-programma.

"Tegen advocaten zou ik zeggen: laat je cliënt bloed afnemen, kijk of hij deze genetische afwijking heeft en ga daarop door", zegt Van Oosten. "Ga kijken of dat een reden is om de zaak te heropenen."

Zware delicten

In Nederland zijn volgens Brandpunt tien zaken bekend van zware delicten zoals moord en doodslag die werden gepleegd zonder duidelijk motief. De daders hadden allemaal dezelfde DNA-afwijking en slikten antidepressiva.

Lareb gaat het onderzoek samen doen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar werden dit jaar aanwijzingen gevonden dat mensen met een bepaalde genetische afwijking minder goed op antidepressiva reageren. Dat eerdere onderzoek is voor Lareb de aanleiding om samen uitgebreider onderzoek te doen.

STER reclame