De parlementsverkiezingen op Sint Maarten zijn zoals verwacht gewonnen door de Verenigde Volkspartij (UP) van Theo Heyliger. Volgens de laatste uitslagen krijgt de UP zeven van de vijftien zetels. De Nationale Alliantie haalt vier zetels binnen, de Democratische Partij en Verenigd Sint Maarten ieder twee.

Sint Maarten is het kleinste land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op het Nederlandse deel van het eiland wonen nog geen 40.000 mensen. Iets meer dan de helft van hen (21.433) was kiesgerechtigd.

Stemfraude

Verkiezingswinnaar Heyliger is niet onomstreden. Hij zou bij de vorige verkiezingen in 2010 drie miljoen dollar eigen geld in de verkiezingscampagne hebben gestoken en zo stemmen hebben 'gekocht'. Het Openbaar Ministerie werd deze week niet-ontvankelijk verklaard in de stemfraude-zaak, omdat het alleen kiezers wilde vervolgen en Heyliger buiten schot liet. De vier kiezers die hun stem aan de UP-leider hadden verkocht, gaan daardoor vrijuit.

In Nederland heeft de SP vragen gesteld over kwestie. Kamerlid Van Raak wil van minister Plasterk van Koninkrijksrelaties weten of hij zich zorgen maakt over de verkiezing van Heyliger.

STER reclame