Moordenaar Wiels krijgt levenslang

Aangepast

De 37-jarige Elvis 'Monster' Kuwas is veroordeeld voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. Hij krijgt levenslang. 'Monster' bekende de moord op Wiels al eerder, maar trok deze bekentenis later weer in.

De rechter trok zich daar niks van aan: het bewijs dat door het Openbaar Ministerie is geleverd ondersteunde op alle punten de bekentenis, zegt de rechter. Ook vindt hij dat Kuwas geen respect heeft voor het leven van anderen, en "alleen maar denkt aan zijn eigen gewin".

Kuwas wordt ook verdacht van twee andere moorden, die hij tijdens een 'bendeoorlog' zou hebben gepleegd.

Bewaking voor de rechtbank in Willemstad

Meerdere verdachten

Naast 'Monster' stonden nog twee andere verdachten terecht: Carlos Pieter (32) en Dangelo Damascus (28). Beiden mannen zijn niet schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de moord. Het bewijs tegen de twee was gebaseerd op een getuigenis van Kuwas, maar deze vond de rechter te zwak.

Wel zijn ze allebei veroordeeld voor onder andere overvallen en voor verboden wapenbezit. Pieter moet achttien maanden de cel in, Damascus acht jaar.

De plek van de moord | ANP

Sensatie en frustratie

De zaak rondom de moord op Wiels is alles behalve saai te noemen. In een periode van anderhalf jaar werd veel mensen opgepakt, en weer vrij gelaten. Een van de verdachten werd vermoord, een ander pleegde onder dubieuze omstandigheden zelfmoord. Elvis 'Monster' Kuwas werd daarom voor zijn eigen veiligheid overgeplaatst naar een Nederlandse gevangenis.

In dit overzicht kun je de hele zaak Wiels nog eens van begin tot eind doorlezen.

Belangstellende staan te wachten voor de rechtbank | ANP

De rechtszaak, die begon op 5 augustus, is erg belangrijk voor Curaçao, vertelde onze correspondent Dick Drayer eerder. "De inwoners zijn de laatste tijd het vertrouwen in politiek en in de democratie verloren".

Opdrachtgever

Elvis 'Monster' Kuwas nam het initiatief voor de moord niet zelf: hij had een opdrachtgever. Wie dit was, is (nog) niet bewezen. Wel zijn er gedurende het onderzoek diverse namen in beeld gekomen, onder wie die van ex-minister van Financiën George Jamaloodin en zijn halfbroer Robbie Dos Sontos, die wordt gezien als de loterijkoning van Curaçao. Beiden mannen zijn kort vastgehouden, maar nu al weer enige tijd op vrije voeten.

Een reclamebord voor de loterij van Robbie Dos Sontos | Blogspot.com

Door: Bonne