PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer is door het kabinet benoemd tot voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Ze volgt Wiebe Draijer op. Hij was twee jaar voorzitter van de SER, voordat hij deze zomer naar de Rabobank vertrok.

Het kabinet draagt haar voor "vanwege haar ruime ervaring in de polder". Hamer was onder meer betrokken bij de het sluiten van het sociaal akkoord in 2013. "Daarnaast geniet Hamer veel vertrouwen van zowel werkgevers en werknemers en heeft ze grote kennis van sociaaleconomische vraagstukken", zegt het kabinet.

Arbeidsmarkt

Hamer kwam in 1998 in de Tweede Kamer. Tijdens het vierde kabinet-Balkenende, van 2008 tot 2011, was ze fractievoorzitter van de PvdA. Ze heeft zich als Kamerlid vooral beziggehouden met werkgelegenheid, arbeidsmarkt en ontslagbescherming. Ook was ze enige tijd onderwijswoordvoerder.

In 2013 was ze lid van de commissie voor in- en uitgeleide bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Die groep begeleidde de koning bij de ceremonie in de Nieuwe Kerk.

De Sociaal-Economische Raad adviseert regering en parlement over de hoofdlijnen van het sociaaleconomisch beleid. De Raad bestaat uit onafhankelijke kroonleden en vertegenwoordigers van werkgevers en vakbonden.

STER reclame