NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: geen noodwet jeugdzorg

Staatssecretaris Van Rijn is niet van plan om een noodwet voor de jeugdzorg in het leven te roepen. Hij gaat zich actief bemoeien met de tientallen gemeenten die nog niet klaar zijn voor hun nieuwe jeugdtaken die op 1 januari ingaan en zal desnoods het roer overnemen.

"We moeten geen wetten meer maken. We moeten nu in actie komen", zegt Van Rijn in reactie op een oproep van Jeugdzorg Nederland, die vreest dat veel kwetsbare kinderen straks niet de juiste hulp krijgen.

Scherp oog

Gemeenten moeten contracten sluiten met jeugdzorginstellingen om kinderen met problemen straks te kunnen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat tientallen gemeenten op 1 augustus nog geen contact met die instellingen hadden gezocht.

Eerder beloofde zowel Van Rijn als staatssecretaris Teeven een ongeruste Tweede Kamer dat alles 1 augustus goed zou komen tussen jeugdzorg en gemeenten. Anders zouden zij direct maatregelen nemen. Nu verlegt Van Rijn die deadline naar 1 november en neemt geen maatregelen. Hij zegt alleen actief mee te gaan kijken in een kwart van de gemeenten.

Jeugdzorg Nederland vindt dat Van Rijn de werkelijkheid onderschat. "Hij zegt dat maar een kwart van de gemeenten nog niet op schema is. Maar dat vroeg hij aan de gemeenten zelf. Wij, de jeugdzorg, zeggen dat het in driekwart van de gevallen niet goed komt. We hebben niets aan nieuwe deadlines en beloftes", zegt Hans Kamps van Jeugdzorg Nederland.

Rekening

Als het meekijken bij de gemeenten niet helpt en bepaalde gemeenten op 1 november nog steeds geen duidelijkheid kunnen geven, zal Van Rijn hun een aanwijzing geven. Dat wil zeggen dat ze zelf geen jeugdzorg meer mogen inkopen, maar dat het Rijk dat voor ze doet. Ze krijgen dan vervolgens wel de rekening gepresenteerd.

"Dat is natuurlijk de ultieme remedie", zegt Van Rijn. "Maar die zit wel in onze gereedschapskist, die ik liever niet gebruik, maar die er niet voor niks is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl