Teeven naar A'dam om illegalen

time icon Aangepast

Staatssecretaris Teeven gaat maandag bij burgemeester Van der Laan van Amsterdam op de koffie. Hij wil met hem praten over uitgeprocedeerde asielzoekers aan wie Van der Laan opvang wil bieden.

"Het Rijk wil geen gemeentelijke noodopvang", zei Teeven voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. "Als mensen uitgeprocedeerd zijn en niet in Nederland mogen blijven, hebben ze vertrekplicht. Het is het failliet van het asielsysteem als we mensen die geen vergunning krijgen, toch allemaal laten blijven."

Mislukt project

Teeven voegde daaraan toe dat hij de problematiek van de burgemeesters begrijpt, die met groepen uitgeprocedeerde asielzoekers zitten die weigeren te vertrekken. Maar hij vindt dat burgemeesters ook moeten begrijpen "dat je niet iedere uitgeprocedeerde asielzoeker in Nederland kunt laten blijven. Daar gaan we met elkaar over spreken."

De staatssecretaris noemt de noodopvang die tot nu is geboden "een mislukt project". "Mensen hebben de rust die ze daardoor kregen niet gebruikt om aan hun vertrek te werken. Ze hebben die gebruikt om aan een verder verblijf in Nederland te werken en dat was niet de bedoeling."

STER Reclame