NOS NieuwsAangepast

'Terrorist' blijkt nerveuze student

De politie van Kopenhagen heeft donderdag urenlang jacht gemaakt op een vermeende terrorist. De man had argwaan gewekt doordat hij in de trein een studieboek las over terrorisme en zich opvallend gedroeg.

Een verdacht koffertje dat tegelijkertijd werd gevonden op het belangrijkste station van Kopenhagen had de autoriteiten extra wantrouwig gemaakt. Uiteindelijk bleek de man een student Engels die slechts zenuwachtig was over een examen waar hij naartoe moest.

Invalidentoilet

Voor de Deense politie waren meldingen over de man aanleiding om beelden van de student Engels Alisiv Ceran aan de media te geven. Die waren opgenomen met drie bewakingscamera's. Via Twitter werd het publiek opgeroepen uit te kijken naar de man, die "zich volgens een getuige verdacht heeft gedragen". Hij werd omschreven als iemand die eruit zag alsof hij uit het Midden-Oosten kwam, met "zwart haar en een volle baard".

Toen Ceran door kreeg dat zijn foto op tv te zien was, sloot hij zich op in een invalidentoilet in een station en belde de politie. Naar eigen zeggen omdat hij bang was dat hij gemolesteerd zou worden.

Excuses

Zes uur na het eerste alarm moest de politie erkennen dat de man geheel onschuldig was. Ceran was het slachtoffer geworden van zijn nervositeit, die er onder meer toe leidde dat hij in de trein zijn tas liet vallen. Een vrouwelijke inzittende waarschuwde daarop de politie, ook vanwege de titel van het boek dat hij aan het lezen was: War on terror (Oorlog tegen het terrorisme). Het boek bleek verplichte lesstof voor het examen waar naartoe Ceran op weg was.

Ceran verontschuldige zich later tegenover de vrouw voor het feit dat hij haar aan het schrikken had gemaakt. Maar hij was zeer kritisch over de politie, die volgens hem vooral zo overdreven had gereageerd omdat hij een Arabisch uiterlijk heeft.

"Geloofwaardig"

De politie zelf ontkende dat er sprake was geweest van een overreactie. De tip van de getuige was "geloofwaardig", zei een politie-inspecteur op een persconferentie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl