De ophef onder zzp'ers over de nieuwe VAR is volgens de Belastingdienst onterecht. Op Twitter en Facebook maken zelfstandigen zich zorgen over de nieuwe regels rond de Verklaring Arbeidsrelatie.

Met een VAR verklaren zelfstandigen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het afdragen van belastingen. Om schijnconstructies tegen te gaan wordt de wet nu veranderd en details erover lekken langzaam uit. Zo moeten volgens veel adviesbureaus freelancers vanaf medio 2015 per opdracht een VAR aanvragen. Nu nog is dat een keer per jaar.

Honderden keren

Onder meer de columnist Sylvia Witteman maakte zich er via Twitter druk over: "Als ik echt 300 VAR verklaringen per jaar moet gaan rondsturen schei ik er mee uit".

Op Facebook zegt een ondernemer in de culturele sector: "Een snelle rekensom leert dat ik 750 keer per jaar een VAR zou moeten aanvragen. Als we uitgaan van een half uur per check, dan kost me dat eenderde van mijn werktijd".

Eén VAR voldoende

De Belastingdienst wil de details van de wet nog niet bekendmaken, maar ontkent dat freelancers per opdracht aan de slag moeten. Een woordvoerder: "Op het moment dat de werkzaamheden gelijk zijn, zelfs voor meerdere opdrachtgevers, hoeven mensen niet een nieuwe beschikking aan te vragen".

Iemand die zelfstandig als bijvoorbeeld kok of als schrijver werkt, kan met één aanvraag dus voor meerdere opdrachtgevers werken. Wel is het zo dat opdrachtgevers verantwoordelijk zijn om de verklaring te controleren.

"Maar dat is nu ook al zo", aldus de woordvoerder. "Er verandert voor hen verder niets".

STER reclame