Steun voor actie tegen intimidatie

tijd van publicatie Aangepast

Er is veel steun voor het burgerinitiatief "(Vogel) vrij op straat" tegen seksuele intimidatie. Volgens initiatiefnemer Gaya Branderhorst reageren zowel mannen als vrouwen positief op de actie om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

"Mannen schrijven dingen als: Laten we even normaal doen met z'n allen'', zegt Branderhorst. ''Vrouwen reageren vaak met persoonlijke ervaringen.'' Zo schreef een vrouw dat een man in een auto haar vanuit het niets vroeg een bepaalde seksuele handeling te verrichten.

Boete van 150 euro

De initiatiefnemers willen dat seksuele intimidatie op straat wordt beboet, met ongeveer 150 euro. Volgens Branderhorst moet deze boete een duidelijk signaal afgeven dat dit gedrag niet gewenst is. "Wij vinden dat vrouwen in een vrije samenleving ongehinderd over straat moeten kunnen gaan."

Volgens de website Straatintimidatie.nl "worden vrouwen en meisjes dagelijks geïntimideerd op straat. Zij worden bijvoorbeeld uitgescholden voor 'hoer', krijgen agressieve seksueel expliciete opmerkingen te horen, of worden een tijdje achtervolgd.'' Fluiten en flirten wordt door de initiatiefnemers niet gerekend tot intimidatie.

Aangifte

Na ruim twee dagen zijn er bijna 8000 handtekeningen binnen. De initiatiefnemers hopen volgende de maand de benodigde 40.000 handtekeningen binnen te hebben. Tot nu toe komen de meeste ondertekenaars uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Branderhorst heeft zelf wel eens aangifte gedaan toen ze werd geïntimideerd, waarop een motoragent meteen achter de daders aanging. "Maar hij kon toen niets doen. Hij kon ze alleen vermanend toespreken.''

Agressieve reacties

Volgens Branderhorst krijgen vrouwen vaak agressieve reacties als ze er iets van zeggen. Daarom is het niet altijd verstandig om de dader(s) te zeggen dat ze er niet van gediend zijn.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch pleitte twee jaar geleden ook al voor het strafbaar stellen van seksuele intimidatie, maar zonder succes. Branderhorst hoopt nu op meer succes, omdat de actie "van onderop" komt.

STER reclame