A'dam zoekt alternatief Vluchtgarage

time icon Aangepast

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan wil opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, maar alleen als andere steden dat ook gaan doen. Dat heeft hij gezegd tijdens een vergadering van de raadscommissie Algemene Zaken.

"Iedereen die over straat zwerft moet, net als onze eigen daklozen, toegang hebben tot een minimale bed-, bad- en broodvoorziening", zei Van der Laan. "Ik zie niet in waarom uitgeprocedeerden anders zouden moeten worden behandeld."

Dat zou betekenen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers overdag op straat verblijven en 's nachts worden opgevangen.

Aanzuigende werking

De burgemeester stelt als voorwaarde dat andere steden, met name Rotterdam, Den Haag en Utrecht, ook opvang gaan aanbieden. Hij is anders bang voor een aanzuigende werking.

"Amsterdam is geen eilandje. Als wij hier een bepaalde voorziening creƫren die elders niet bestaat, dan hebben we straks in Amsterdam geen 5000 uitgeprocedeerden, zoals nu, maar misschien wel 25.000."

Overleg

Van der Laan voert daarom overleg met de andere G4-steden, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en staatssecretaris Teeven. Daarbij wil hij ook duidelijke criteria opstellen om te bepalen welke asielzoekers voor opvang in aanmerking komen. Dat moet volgens de Amsterdamse burgemeester allemaal op korte termijn gebeuren.

Teeven is vooralsnog niet enthousiast over opvangplannen van gemeenten. Van der Laan denkt dat hij de staatssecretaris wel kan overtuigen. "Dit is een algemeen probleem. Als de gemeenten Teeven kunnen helpen, denk ik dat we een oplossing kunnen vinden."

Vluchtgarage

Aanleiding is de situatie van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, die nu al twee jaar in Amsterdam rondzwerft. Momenteel zitten 120 van hen in de zogenoemde Vluchtgarage, waar de omstandigheden volgens het College voor de Rechten van de Mens erbarmelijk zijn.

Door opgelopen spanningen viel in de Vluchtgarage deze week een dode.

STER Reclame