In Ankara is voormalig premier Erdogan beëdigd als president. Hij legde in het parlement de eed af. Erdogan is gekozen voor vijf jaar. Verwacht wordt dat hij het presidentschap anders gaat invullen dan zijn voorgangers. Hij zou meer macht naar zich toe willen trekken.

Recep Tayyip Erdogan (60) is de eerste direct gekozen president van Turkije. Hij haalde al bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 10 augustus de absolute meerderheid. Erdogan volgt Abdullah Gül op. Die keert zeer waarschijnlijk weer terug bij de AK-partij van Erdogan.

Davutoglu

De eerste ambtshandeling van Erdogan was de benoeming van zijn vertrouweling Davutoglu tot premier. Het was al bekend dat Erdogan hem graag op die post wilde hebben. Davutoglu was de laatste jaren minister van Buitenlandse Zaken. Hij gaat ook de AK-partij leiden.

Erdogan was sinds 2003 premier van Turkije. Onder zijn bewind kende het land grote economische groei. Erdogan is ook omstreden; critici vonden dat hij te autoritair regeerde en de invloed van de islam te groot maakte.

STER reclame