NOS NieuwsAangepast

Wat te doen met de Vluchtgarage?

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam buigt zich later vandaag met de commissie Algemene Zaken over een lastige kwestie. Wat te doen met de rondzwervende groep uitgeprocedeerde asielzoekers in zijn stad?

De situatie is penibeler dan ooit sinds deze week een dode viel in de Vluchtgarage. Al eerder luidde het College voor de Rechten van de Mens de noodklok over de slechte omstandigheden waarin de groep woont.

Waarom wonen de uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtgarage?

Sinds december vorig jaar woont een groep van ongeveer 120 uitgeprocedeerden in een kraakpand aan de Karspeldreef in Amsterdam-Zuidoost. Het onderkomen wordt ook wel de Vluchtgarage genoemd, maar volgens verslaggever Edwin van den Berg verblijven de mensen niet daadwerkelijk in de garage, maar in de flat erboven.

Is de situatie echt zo slecht?

Het College voor de Rechten van de Mens noemt de leefomstandigheden in de Vluchtgarage erbarmelijk. "Elektriciteitsdraden hangen los, de stroom valt constant uit en er is geen warm water", verklaarde woordvoerder Marysha Molthoff afgelopen dinsdag.

Daardoor lopen de spanningen tussen de mannen soms hoog op. Deze week overleed een 32-jarige man na een ruzie met de andere asielzoekers. De politie heeft na de vechtpartij twee mannen gearresteerd.

In een soortgelijk kraakpand brak een Ivoriaan afgelopen maandag een nekwervel nadat hij van de trap was gevallen.

Wat is het verschil tussen de Vluchtgarage en de vluchtgevangenis, vluchtkerk en de vluchtflat?

Vermoedelijk was er eerst een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers die door Amsterdam zwierf. Enkelen van hen kwamen vorig jaar december in aanmerking voor opvang in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Sommigen mochten niet mee van de gemeente, omdat hun dossiers nog niet waren bestudeerd.

Zij kraakten vervolgens de Vluchtgarage en wonen daar nog steeds. De asielzoekers van de vluchtgevangenis konden daar niet lang blijven en woonden achtereenvolgens in een kerk, een oude school en een leegstaand kantoorgebouw.

Wat kan burgemeester Van der Laan doen?

De gemeente Amsterdam zegt geen oplossing voor de situatie te hebben. Vanmiddag vergadert de commissie Algemene Zaken over de kwestie en kijkt iedereen vooral naar de burgemeester.

Volgens Edwin van den Berg is Van der Laan niet verantwoordelijk voor de misstanden in de Vluchtgarage. "De burgemeester zit in een spagaat. De asielzoekers zijn illegaal en daarom mag hij ze volgens de wet geen opvang verlenen. Op humanitaire gronden gedoogt hij de asielzoekers in de kraakpanden, maar hij kan er niet daadwerkelijk wat aan veranderen, omdat hij met handen en voeten aan de wet gebonden is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl