Nederland mag voor belangrijke zaken als voedsel en energie niet afhankelijk zijn van instabiele landen, vindt CDA-leider Sybrand Buma. De nieuwe internationale dreigingen hebben grote consequenties voor onze zekerheden, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant.

"We hebben een zomer gehad die een buitengewoon onveilige wereld laat zien." Nederland moet daarom strategische keuzes maken, vindt Buma. De CDA-leider vindt dat de bezuinigingen op defensie en de veiligheidsdiensten moeten worden teruggedraaid.

Bovendien moet Europa niet langer afhankelijk zijn van Russisch gas. "Dat is niet pijnloos. Maar we moeten bereid zijn onze vrijheid en veiligheid op lange termijn voorop te stellen."

Nederlandse aardappels

Ook op het gebied van voedsel moet Nederland minder afhankelijk worden van instabiele landen, vindt Buma. "Veel mensen denken dat we niets hoeven te produceren en dat we het wel kunnen doen met veilingen in Nederland en productie in de rest van de wereld."

"Maar we moeten erkennen dat Europa ook moet produceren. Aardappels produceren in Nederland, en graan in Frankrijk is niet iets uit het verleden."

"Als er in 2040 een crisis komt moeten niet alle landbouwproducten uit het buitenland komen, en al onze landbouwgrond natuurgrond zijn. We moeten dan nog steeds kunnen zorgen voor voedsel."

Kolen en staal

Buma denkt dat de oplossing in Europees verband moet worden gezocht. "De Europese gemeenschap werd ooit opgericht om de productie van kolen en staal te garanderen in een onveilige wereld. Die kerntaak wordt nu weer belangrijk."

Daarom moet volgens de CDA-leider de Europese Unie doorgaan met het subsidiëren van de Europese landbouw.

Open economie

Minister Kamp is zeer kritisch over de plannen van Buma. "Ik kan me er helemaal niets bij voorstellen dat we zelfvoorzienend moeten worden in de landbouw." Volgens Kamp profiteert Nederland ervan dat het op het gebied van agrarische producten een sterk exportland is en worden producten die in andere landen beter groeien juist ingevoerd. "We moeten dat als open economie en als handelsland vooral zo houden; we moeten ons niet achter de dijken terugtrekken, want dat gaat ons veel geld kosten."

De minister bestrijdt ook dat Nederland voor de energievoorziening afhankelijk is van Rusland. "Ik geloof dat we vijf procent van ons gas uit Rusland halen en die vijf procent kunnen we ook op een andere manier dekken."

STER reclame