Op het loon van circa 600 agenten is door schuldeisers beslag gelegd. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer op vragen van de SP. Hij vindt dat "onwenselijk", omdat het mogelijk risico's met zich meebrengt voor de uitvoering van hun politietaak.

Agenten met financiële problemen kunnen gechanteerd worden of vormen een risico voor de veiligheid. Daarom wil de politie deze medewerkers helpen bij het voorkomen en oplossen van "problematische schulden".

Bespreekbaar

Opstelten schrijft dat een politieagent zelf in eerste instantie verantwoordelijk is voor het melden en het oplossen van zijn schulden. Maar de politie moet goede voorlichting geven en agenten moeten gestimuleerd worden om de problemen bespreekbaar te maken. Op die manier kan de nationale politie de agent op tijd de weg wijzen naar "gekwalificeerde hulpverlening".

De minister vindt dat politiemedewerkers een passend salaris hebben. Het is daarom volgens hem onnodig dat ze in de schulden komen.

Gewoon mensen

Voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politie Bond (NPB) is niet onder de indruk van het aantal van 600 agenten met schulden op een totaal van 66.000. Volgens hem zijn politiemensen ook maar gewoon mensen.

Verder denkt Busker dat het vooral om agenten gaat die bijvoorbeeld door een scheiding met een hypotheekschuld komen te zitten. De NPB-voorzitter zegt dat het percentage agenten met een gokverslaving of een andere verslaving te verwaarlozen is.

STER reclame