NOS NieuwsAangepast

CDA: gezamenlijk tegen IS

Het CDA wil dat "alle mensen die de Nederlandse rechtsstaat en de democratische waarden zijn toegedaan gezamenlijk en ondubbelzinnig een front vormen tegen radicalisering in onze samenleving". CDA-fractievoorzitters van vijf grote gemeenten doen die oproep in een pamflet.

Het pamflet spreekt zich uit tegen de aanhangers van de radicale terreurgroep IS "die de afgelopen tijd openlijk demonstreerden voor het afschaffen van de vrije, pluriforme Nederlandse samenleving". Volgens de CDA'ers maken zij misbruik van de vrijheden die de Nederlandse rechtsstaat hun biedt.

Hulp voor gezinnen

In het pamflet staan ideeën om radicalisering tegen te gaan. De strafrechtelijke aanpak zou "slagvaardiger" moeten en er moet hulp komen voor gezinnen, waar de radicaliserende jongeren uit komen.

Van de moslimgemeenschap vraagt het CDA "om actief bij te dragen door middel van een concrete contra-radicaliseringsagenda". Een anonieme telefonische meldlijn (zoals in Frankrijk) voor ouders die zich zorgen maken om jongeren, zou een middel zijn.

Ook willen de CDA-fractievoorzitters dat uitingen en symbolen van extremistische groeperingen verboden kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl