NOS NieuwsAangepast

Voedselbank krijgt 'boycottomaten'

Vanmiddag krijgt de voedselbank in Arnhem 4000 kilo tomaten. Dat is de eerste vracht tomaten die uit de handel wordt genomen om de groente- en fruitmarkt kunstmatig te ondersteunen.

Die markt staat onder druk door de Russische importboycot van groente en fruit. Producenten die hun tomaten en paprika's naar de voedselbank brengen, krijgen ook een vergoeding voor de transport- en distributiekosten.

Door de levering krijgen 4600 huishoudens in Arnhem nog deze week verse tomaten in hun wekelijkse pakket.

Compensatie

Telers krijgen geld van de EU als ze hun groente en fruituit de markt nemen. Op die manier hoopt Europa de tomatenprijs op niveau te houden. Alleen producten die nog goed genoeg zijn om gegeten te worden, komen in aanmerking voor compensatie.

Hoeveel groente en fruit uit de handel wordt genomen, hangt af de dagprijzen. Telers zullen alleen tomaten verkopen als de marktprijs onder de zogenoemde interventieprijs ligt. Die interventieprijs voor tomaten is nog niet bekend, maar op basis van eerdere compensatieregelingen hoopt de sector op 28 cent voor een kilo tomaten.

Vanwege het koude weer was de dagprijs voor tomaten eerder deze week alweer gestegen naar 45 cent per kilo. Maar als een partij snel verkocht moet worden kan het voor de teler interessant zijn om toch voor het geld uit Brussel te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl