NVWA: bacteriën in frikandellenvlees

Aangepast op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft kritiek op producenten van separatorvlees. In het jaarverslag zegt de NVWA dat de bedrijven het productieproces niet voldoende beheersen en dat te vaak overtredingen worden geconstateerd.

De toezichthouder heeft vorig jaar bij 16 van de 20 producenten monsters genomen. In elf monsters vonden de onderzoekers bacteriën als salmonella en de E-coli-bacterie. Slechts vijf monsters waren schoon, zegt de NVWA. In 2012 was er al "een relatief hoog aantal tekortkomingen".

De NVWA heeft ook gekeken naar hygiëne tijdens de productie en etikettering. Bij vier op de vijf bedrijven bleken etiketten niet te kloppen en bij twee op de vijf was de kwaliteit ondermaats. Verder had de toezichthouder bij 30 procent van de bedrijven kritiek op de hygiëne.

Frikandellen

Separatorvlees is vlees dat van botten of karkassen wordt geschraapt. Het wordt gebruikt voor onder meer frikandellen, knakworsten en slavinken. De NVWA erkent dat er weinig aan de hand is als het eindproduct goed wordt verhit.

De toezichthouder heeft al aangekondigd dat alle producenten van separatorvlees dit jaar bezoek van inspecteurs kunnen verwachten. Als dan opnieuw tekortkomingen worden gezien, volgen boetes en worden bedrijven onder verscherpt toezicht geplaatst.