Weer berisping Levenseindekliniek

time icon Aangepast

De Levenseindekliniek is opnieuw berispt, voor de tweede keer in vier maanden. Dat schrijft dagblad Trouw. Een euthanasie op een bejaarde vrouw, omdat zij niet in een verpleeghuis wilde wonen, is door de toetsingscommissie euthanasie als onzorgvuldig beoordeeld.

De vrouw had twintig jaar geleden een schriftelijke wilsverklaring opgesteld, waarin stond dat zij euthanasie wilde als ze blijvend in een verpleeghuis moest worden opgenomen. Anderhalf jaar geleden bevestigde ze de wilsverklaring mondeling bij haar huisarts. De oudere vrouw kon na twee hersenbloedingen niet meer communiceren en was haar autonomie kwijt.

De verpleeghuisarts wilde niet ingaan op het verzoek, waarna haar kinderen de Levenseindekliniek inschakelden. Een arts van de Levenseindekliniek zegt dat er geen sprake was van ondraaglijk lijden, maar op basis van de wilsverklaring besloot de arts toch dat het euthanasieverzoek kon worden ingewilligd. De onafhankelijke arts die ook een oordeel moest geven was er wel van overtuigd dat er sprake was van ondraaglijk lijden.

Vervolgen

De commissie vindt dat de arts van de Levenseindekliniek niet op basis van de wilsverklaring tot euthanasie had mogen besluiten. Het Openbaar Ministerie zal onderzoeken of er aanleiding is om de arts te vervolgen, schrijft Trouw. Dat zou voor het eerst zijn sinds de Euthanasiewet in 2002 van kracht werd.

De Levenseindekliniek werd twee jaar geleden gestart om mensen te helpen die euthanasie willen, maar bij artsen geen gehoor krijgen. In april werd de kliniek berispt vanwege de euthanasie op een oudere psychiatrische patiënt. De commissie vond toen dat er te weinig gesprekken met de patiënt waren gevoerd.

STER Reclame