NOS NieuwsAangepast

OM drukt hackers in een hoekje

Flickr/ Alexandre Dulaunoy/ CC 2.0 by-sa

Nederlandse hackers zijn boos op het Openbaar Ministerie: ze vinden dat het OM hen onterecht criminaliseert. Daarom hebben ze een open brief geschreven, met het verzoek om netter met de term 'hacker' om te gaan. Maar het OM lijkt daar weinig zin in te hebben.

"Op uw website staan diverse documenten over "hacken". Het valt ons op dat het OM onze bezigheid stelselmatig zonder voorbehoud, maar geheel ten onrechte, uitlegt als criminele handeling. Wij als beoefenaars van een beroep en hobby, worden door het OM afgeschilderd als criminelen."

Zo begint de brief aan het OM, die is ondertekend door 21 hackers van verschillende Nederlandse verenigingen. Ze zaten al een tijdje met de negatieve benadering van het OM in hun maag. "De negatieve benadering van hacker speelt al een tijdje in de community. We hebben er oprecht last van", zegt Juerd Waalboer, een van de schrijvers van de brief.

.

Ook dit is hacken.

De druppel

Een recente enquête, met de titel "uw mening over straffen voor hackers", was de druppel. "Hacken, dat is zonder toestemming inbreken in computers", staat daarin. En dat klopt helemaal niet, volgens Waalboer. "Hacken is op creatieve wijze meer doen met techniek dan de maker zelf hadden bedacht en andere mogelijkheden vinden." En dat is op zich niet strafbaar en gebeurt vaak met toestemming, staat in de brief.

"Hacken is een negatief woord geworden. Het OM werkt daaraan mee. Mensen denken nu dat hacken per definitie strafbaar is", zegt Waalboer, al geeft hij toe dat de grens af en toe vaag is. "Het is soms niet helemaal duidelijk wanneer het legaal is of niet." Maar de meeste bedrijven zijn volgens hem blij als een fout door hackers wordt gemeld. "Zo'n fout wordt niet snel voor eigen gewin gebruikt."

Het OM verandert niets

Het OM legt de term "hacker" wel duidelijk genoeg uit, zegt een woordvoerder. Ze zijn niet van plan iets te veranderen: "We zullen de term hacker in de context van strafbare feiten blijven gebruiken." Volgens de woordvoerder probeert het OM niet te doen alsof hacken per definitie slecht is. "We hebben geen vooroordelen over hackers."

"We vinden het heel erg jammer dat het OM het niet gaat aanpassen. Als ze er niet toe bereid zijn, ga ik het langzaamaan toch zien als opzet", zegt Waalboer over de reactie van het OM. Hij sluit niet uit dat er vervolgacties komen.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl