NOS Nieuws Binnenland Aangepast

ANBO: check status op wachtlijst

Ouderen die op een wachtlijst staan voor een plaats in een tehuis, doen er goed aan om uit te zoeken hoe ze geregistreerd staan. Dat advies geeft de ouderenbond ANBO naar aanleiding van de Nieuwsuur-uitzending van gisteren over de wachtlijsten voor verzorgings- en verpleeghuizen.

Ruim 10.000 mensen met recht op zorg staan op een wachtlijst voor een tehuis, terwijl de autoriteiten uitgaan van nog geen 70 gevallen.

Dat verschil in aantallen heeft te maken met de status van iemand op een wachtlijst. Wie staat geregistreerd als 'wenswachtend' wil een plek in een specifiek tehuis. Bij de toewijzing wordt alleen gekeken naar de mensen die 'actief wachtend' zijn, die snel naar een tehuis willen en die ook een plek elders accepteren. Nieuwsuur meldde dat veel mensen ten onrechte alleen de status 'wenswachtend' hebben.

Omdat veel ouderen niet weten met welke status ze op de wachtlijst staan, raadt de ANBO kandidaten aan na te gaan hoe ze geregistreerd staan.

Heroverweging

De ANBO pleit ook voor een heroverweging van het wachtlijstensysteem.

De Nederlandse Zorg Autoriteit kreeg naar aanleiding van de uitzending van Nieuwsuur al snel tientallen telefoontjes van mensen die zich in de geschetste praktijk herkennen. De NZA noemt dat aantal "relatief veel" en maakt aan het eind van de week de balans op.

Tweede Kamerlid Fleur Agema (PVV) heeft een Kamerdebat aangevraagd over de wachtlijsten voor ouderen die zorg nodig hebben. Vera Bergkamp (D66) dringt samen met de SP aan op een spoedoverleg van de Kamercommissie voor Volksgezondheid.

STER reclame