NOS NieuwsAangepast

Veel vragen bij nabestaanden MH17

Veertig dagen na de ramp met vlucht MH17 zijn er nog veel vragen bij nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp. De belangrijkste vraag die vanavond tijdens een bijeenkomst in Nieuwegein voor nabestaanden aan de orde zal komen, is: hoelang gaat de identificatie nog duren?

Onlangs werd bekend dat 173 slachtoffers inmiddels een naam hebben gekregen, maar over het onderzoek naar de meer dan 500 losse lichamelijke resten is nog niets duidelijk.

Duivels dilemma

Nabestaande Hans de Borst uit Monster, die bij het ongeluk zijn 17-jarige dochter Elsemiek verloor, zit met een duivels dilemma. Hoewel zijn dochter en zijn ex-vrouw en haar vriend geïdentificeerd zijn, wil hij wachten met de uitvaart totdat ook haar halfbroertje gevonden is.

De Borst heeft zijn hoop gevestigd op de identificatie van de lichaamsdelen: "Waarom duurt dat zo lang? Alle informatie die het team van de familieleden nodig heeft, is al lang klaar", zegt hij.

Meerdere nabestaanden zeggen tegen de NOS dat ze hopen dat het Landelijk Team Forensische Opsporing van de politie kan inschatten hoeveel mensen er uiteindelijk geïdentificeerd zullen worden.

Hoewel het koppelen van een naam aan de DNA-sporen nog lang kan duren, zouden experts namelijk wel in staat moeten zijn om te kijken hoeveel unieke sporen - en daarmee dus personen - er zijn gevonden. Dan kan het team ook inschatten hoeveel mensen niet gevonden zijn.

Vluchtrecorder

Tijdens de bijeenkomst in Nieuwegein zullen het OM en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid ook meer vertellen over het onderzoek naar de oorzaak.

Hoewel de verwachtingen van De Borst niet hooggespannen zijn, vraagt hij zich wel af waarom het zo stil is geworden rondom het onderzoek: Er moet nu bijvoorbeeld toch wel bekend zijn wat er op die vluchtrecorder staat? En: wat doen die honderden rechercheurs hier in Nederland nu? Zitten die gewoon achter hun computer?

Rampplek

Bij sommige nabestaanden is er ook behoefte om zelf naar de rampplek te gaan. Direct na de crash vertelde één van de directeuren van Malaysia Airlines dat het wellicht mogelijk zou zijn, maar sindsdien verslechterde de veiligheidssituatie snel.

Een van de nabestaanden, die bij de ramp zijn broer verloor, vraagt zich af wat voor plannen er nu nog zijn om een bezoek aan de site alsnog mogelijk te maken. Een ander zoekt actief naar een manier om er zelf te komen.

Andere vragen bij nabestaanden hebben te maken met de procedure rond schadeclaims en de eventuele oprichting van een stichting voor nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl