1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Gruwelijke misbruikzaak Rotherham

Een misbruikschandaal in de Engelse stad Rotherham blijkt veel groter dan tot nu toe naar buiten was gekomen. Een onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat er tussen 1997 en 2013 zeker 1400 kinderen zijn mishandeld, ontvoerd en verkracht.

De leider van het onderzoek, de hoogleraar Alexis Jay, zegt dat het stadsbestuur, maatschappelijk werkers en de politie op een "flagrante" manier hebben gefaald. Aanwijzingen en bewijzen werden niet geloofd, verdrongen of genegeerd.

Jay ontdekte ook dat bijna alle daders uit de Pakistaanse gemeenschap komen. Dat zou ertoe hebben bijgedragen dat autoriteiten de andere kant op keken. Zowel stadsbestuurders als de politie wilden de "etnische dimensie" afzwakken.

Weerzinwekkend

"Het is moeilijk om de weerzinwekkende aard van het misbruik te omschrijven", zei Jay. Zij vond bewijzen dat kinderen met benzine werden overgoten, waarna gedreigd werd hen in brand te steken.

Sommige kinderen werden met vuurwapens bedreigd of moesten toezien hoe andere kinderen op een zeer gewelddadige manier werden verkracht. Als zij met iemand over het misbruik zouden spreken, zou hun hetzelfde overkomen.

Arrestaties

Dat er in Rotherham veel kinderen waren misbruikt was al langer bekend, de omvang nog niet. In 2010 zijn in deze zaak al vijf mannen veroordeeld voor seksueel misbruik van meisjes.

De afgelopen jaren werden wel vaker mannen opgepakt, maar het OM kreeg het bewijs tegen hen niet rond, zodat het niet tot een veroordeling kwam.

Het rapport is in opdracht van de gemeenteraad gemaakt. De voorzitter van de raad heeft zijn vertrek aangekondigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl