Iran levert wapens aan Koerden

time icon Aangepast

Iran heeft wapens en munitie geleverd aan de Koerdische strijdkrachten in Irak. President Barzani van de autonome Koerdische regio in Irak heeft dat bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif.

Zarif was op bezoek in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. "We vroegen om wapens en Iran was het eerste land dat ons daarvan voorzag", zei Barzani.

De Iraanse minister sprak opnieuw tegen dat zijn land militairen in het buurland gelegerd heeft. "Wij helpen Irak op een andere manier", zei hij. Hij liet weten dat Iran de situatie in Irak met argusogen volgt en dat de Islamitische Staat niet alleen een gevaar is voor de regio, maar voor de hele internationale gemeenschap.

Wapenzendingen

Verscheidene Europese landen, zoals Frankrijk, Italiƫ, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Tsjechiƫ hebben ook wapenleveranties toegezegd aan het Koerdische leger, de Peshmerga. Die strijden in het noorden van Irak tegen de Islamitische Staat, die gebied van de Koerden heeft veroverd.

De Amerikanen ondersteunen de Koerden met bombardementen op doelwitten van IS. Irak heeft bedongen dat de leveranties worden afgestemd met de regering in Bagdad.

Nederland wil helmen en kogelwerende vesten aan de Koerden leveren, waarop in Erbil schamper is gereageerd.

STER Reclame