In Gaza is er een eigen variant op de populaire Ice Bucket Challenge geboren. In plaats van ijskoud water gooien Palestijnen puin over zichzelf heen.

Het idee komt van Ayman al-Aloul. "Er is een tekort aan water in Gaza, maar puin is er in overvloed", zegt de journalist.

Hij besloot daarom een emmer gevuld met gruis te legen boven zijn hoofd. De video daarvan plaatste hij zaterdag op zijn Facebook. Nu duizenden likes verder, volgen verschillende Palestijnen zijn voorbeeld.

Bloed en granaatscherven

Al-Aloul wil met zijn video de destructie van Gaza tonen. "Ondanks dat we onze naasten niet terug zullen krijgen, kunnen we er misschien wel voor zorgen dat de oorlog stopt." Zijn vrienden stelden voor zijn challenge uit te voeren met een emmer die was gevuld met bloed en granaatscherven. Daar zag Al-Aloul vanaf.

De Palestijn denkt niet dat hij met zijn initiatief het succes van de Ice Bucket Challenge zal overtreffen. Daar is hij ook niet op uit. "Als er maar vijf bekende acteurs of presidenten mijn voorbeeld volgen, dan is het al een succes voor Gaza."

Ziekte ALS

De ziekte ALS staat door de populaire Ice Bucket Challenge volop in de belangstelling. Sinds eind juli nomineren mensen elkaar met name via de sociale media om deel te nemen aan de actie. In filmpjes is te zien hoe vele duizenden mensen wereldwijd een emmer ijswater over zichzelf uitstorten en vervolgens drie mensen nomineren om hetzelfde te doen. Wie weigert, 'moet' 75 euro doneren.

De hype leverde Stichting ALS Nederland een donatierecord op. In augustus werden er meer dan 14.000 donaties gedaan.

STER reclame