NOS NieuwsAangepast

Proef met superwapen VS mislukt

Een proef met een modern Amerikaanse wapen is mislukt. Technici lieten het wapen een paar seconden na de lancering ontploffen, nadat ze een mankement ontdekt hadden in de raket.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het geen enkel risico wilde nemen en dat het wapen daarom is vernietigd. Volgens een woordvoerder zijn op de lanceerbasis geen mensen gewond geraakt.

Glijvlucht

Het wapen is een zogenaamde glide. Het wordt de ruimte ingeschoten en komt in een glijvlucht op z'n doel af. Door die techniek kan het wapen binnen een uur na de lancering doelen over de hele wereld vernietigen.

Een eerdere test, in november 2011, verliep zonder problemen. Toen vloog het toestel met het wapen in een glijvlucht van Hawaï naar een van de Marshalleilanden. Maar het ging ook een paar keer mis. Vandaag zou het van Alaska naar een militaire basis op Hawaï vliegen.

Geen gevolgen

Het Pentagon werkt al lang aan de ontwikkeling van het wapen. Een woordvoerder zei tegen het persbureau Reuters dat het incident geen gevolgen heeft voor de ontwikkeling van speciale wapens, omdat daarbij wordt uitgegaan van de ervaring die wordt opgedaan en niet van opgelegde tijdschema's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl