NOS NieuwsAangepast

"Luchtaanvallen VAE op Libië"

De luchtmacht van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft de afgelopen week twee keer een luchtaanval uitgevoerd in Libië. Doelwit waren radicale islamitische milities in en rond Tripoli. De vliegtuigen waren opgestegen van luchtmachtbases in Egypte.

Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met Amerikaanse ambtenaren.

Bij de eerste aanval begin vorige week zou een wapendepot van een militie in Tripoli zijn vernietigd. Zaterdag zouden ten zuiden van de stad raketlanceerinstallaties, voertuigen en een opslagplaats zijn geraakt.

Egypte en de VAE zijn bondgenoten van de VS. Toch was de regering-Obama niet van tevoren op de hoogte gebracht, schrijft de krant.

Samenwerking

The New York Times meldt verder dat commando's van de VAE kort geleden een basis van een radicale militie in het oosten van Libië hebben vernietigd. Ook deze commando's zouden vanuit Egypte zijn vertrokken.

Egypte, de VAE en Saudi-Arabië werken samen bij de bestrijding van radicale islamitische groepen in de Arabische wereld. Zij maken zich grote zorgen over de opmars van deze groepen in Libië, een buurland van Egypte. Die wisten zaterdag het vliegveld van de hoofdstad Tripoli in handen te krijgen.

Verklaring

Juist vandaag kwamen in Egypte ministers van Buitenlandse Zaken van buurlanden van Libië bijeen. In een verklaring die naar buiten werd gebracht staat dat ze niet willen ingrijpen in Libië. Ze reageerden daarmee op een oproep van de Libische regering aan de internationale gemeenschap om te helpen bij de bescherming van olievelden, luchthavens en andere belangrijke objecten.

Twee parlementen

In de Libische politiek is de tweedeling tussen gematigden en radicale stroming groter dan ooit. Het oude parlement besloot vandaag om de gematigde interim-regering niet langer te erkennen en een radicaal-islamitische regering te steunen.

Het nieuwe parlement dat in juni werd gekozen, steunt de interim-regering. Dit parlement zetelt vanwege de gevechten in en rond Tripoli in het oosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl