NOS NieuwsAangepast

Rust bij begrafenis Michael Brown

In de Amerikaanse stad St. Louis hebben duizenden mensen afscheid genomen van Michael Brown. De zwarte tiener, die eerder deze maand door een politiekogel werd gedood, is vandaag begraven.

Tijdens de plechtigheid in een Baptistenkerk werd onder meer gesproken door familieleden. Het slachtoffer werd omschreven als een vriendelijke en zachte jongen.

Eric Davis, neef van Michael, riep op tot "verandering", omdat de zwarte gemeenschap genoeg heeft van "zinloos doden".

Vreedzaamheid

De plechtigheid werd bijgewoond door door een delegatie van drie personen namens president Obama.

Vader Brown had van tevoren opgeroepen tot een waardige begrafenis. "Alles wat ik wil is vreedzaamheid, als we onze zoon te rusten leggen. Alstublieft, dat is alles wat ik vraag."

Geplunderd

De zwarte jongen kwam 9 augustus in de voorstad Ferguson om het leven bij zijn aanhouding.

De dood van Brown leidde ruim een week lang tot confrontaties tussen politie en demonstranten, die woedend waren over het politie-optreden. Winkels werden geplunderd en de politie kreeg een regen van stenen en flessen over zich heen. Agenten gebruikten traangas en rookgranaten om de betogers uiteen te drijven.

Wantrouwen

De onrust was zo groot, dat president Obama zijn vakantie onderbrak. Hij toonde begrip voor de frustraties in Ferguson en zei dat er groot wantrouwen is tussen de zwarte bevolking en de politie.

De afgelopen dagen is het rustiger in St. Louis. De Nationale Garde, die door de gouverneur van Missouri naar Ferguson werd gestuurd, is eind vorige week vertrokken.

Naar aanleiding van de oproep van Michael Brown sr. zijn er vandaag geen demonstraties. Ook in en om de kerk waar de dienst werd gehouden, bleef het rustig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl