NOS NieuwsAangepast

Brand verwoest luchthaven Tripoli

De luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli is zondag door brand verwoest, een dag nadat het vliegveld was ingenomen door een radicaal-islamitische militie.

Het hoofdgebouw van de internationale luchthaven is compleet afgebrand. Ook alle vliegtuigen op het vliegveld zijn beschadigd. Verder zijn veel huizen en kantoorgebouwen in de omgeving beschadigd.

Daarnaast hebben vliegtuigen doelen in de hoofdstad aangevallen. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de brandstichting en de aanvallen. De verschillende milities geven elkaar de schuld.

Libische Dageraad

Zaterdag beweerde de militie Libische Dageraad dat ze de luchthaven had veroverd op de Zintan-militie uit het westen van Libië. Om de luchthaven is een maand gevochten. De Libische Dageraad komt uit Misrata, ten oosten van Tripoli.

In de oorlog tegen Kadhafi vochten strijders uit Zintan en Misrata schouder-aan-schouder, maar sinds dit jaar bestrijden ze elkaar in Tripoli en andere delen van het land. De zwakke centrale regering is niet in staat er iets tegen te ondernemen.

Tobruk

De Libische Dageraad wil nu een eigen parlement bijeenroepen. Het parlement dat op 25 juni gekozen is, is volgens de islamisten te seculier. Vanwege het geweld in Tripoli is het parlement uitgeweken naar Tobruk, in het oosten van Libië.

Volgens de Libische Dageraad is het vliegveld van Tripoli vandaag verwoest door luchtaanvallen vanuit Egypte. Egypte zou willen voorkomen dat de islamisten in Libië aan de macht komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl