NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Cardiologen starten patiëntenforum

Al sinds het ontstaan van internet zoeken mensen met een aandoening online naar informatie, vaak via lotgenoten. Die informatie is lang niet altijd betrouwbaar, vindt cardioloog Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Hij wilde nu eindelijk eens een patiëntenforum waar geen onzin op te vinden is en is daarom de website www.hart.volgers.org begonnen.

Dekker benadrukt dat het juist bij het hart gaat om leven en dood. Zo zag hij op een van de fora dat iemand campagne voerde tegen een bepaald type bloedverdunner omdat die dodelijk zou zijn. De specialist zette daar vervolgens een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tegenover waaruit juist de waarde van het middel bleek. Dekker wil met de website voorkomen dat patiënten zich nodeloos ongerust maken.

Actieve bemoeienis

Nieuw bij dit forum voor hartaandoeningen is dat medisch specialisten zich actief bemoeien met de gesprekken tussen lotgenoten. Ze dragen aanvullende informatie aan of grijpen in als iets niet klopt. Patiënten kunnen er ook direct vragen stellen aan twintig cardiologen en hartchirurgen. Die proberen met hun antwoorden onzinverhalen uit de wereld te helpen.

Vrijwilligers met verstand van zaken, onder wie ook gespecialiseerde verpleegkundigen, houden de vragen en opmerkingen in de gaten en leiden ze naar de juiste specialist.

"Ga vooral door met sporten"

Een van de mensen die via www.hart.volgers.org antwoord hebben gekregen is Dorus Tonijs, een fervent mountainbiker. Hij stelde de cardioloog Dekker een vraag over de ingreep die hij binnenkort krijgt om zijn hartritmestoornissen te verhelpen. Tonijs wilde weten of hij daarna zijn favoriete sport kan blijven beoefenen. Volgens Tonijs moedigde Dekker hem tot zijn grote opluchting aan om vooral te blijven sporten.

STER reclame