PEC klopt Vitesse in slotfase

In een wedstrijd die pas in de loop van de tweede helft de moeite waard werd, heeft PEC Zwolle dankzij een sterk laatste kwart met 2-1 gewonnen van Vitesse.

Het leek alsof de Zwollenaren de Europese wedstrijd tegen Sparta Praag nog in de benen hadden. Ze begonnen mat en gaandeweg kreeg Vitesse de controle over het duel. Tot een groot overwicht leidde dat niet, maar uiteindelijk wel tot een treffer. Davy Pröpper leverde van buiten de zestien een schot af dat geen probleem had moeten zijn voor Diederik Boer. Maikel van der Werff veranderde de bal echter van richting, waardoor de doelman mistastte.

Nadat Kelvin Leerdam een grote kans voor Vitesse had gemist - hij gleed uit en leverde oog in oog met Boer een mislukt schot af - nam PEC iets meer initiatief. Nog steeds vlogen de vonken er niet vanaf; alleen Broerse zorgde met een lastig schot voor gevaar.

Zwolse aspiraties

Vitesse was na rust bedacht op een offensief van PEC en probeerde door fel te openen de Zwolse aspiriaties in de kiem te smoren. Dat leverde bijna de 0-2 op; een inzet van Leerdam achter het standbeen om, werd net voor de lijn gekeerd. Voetballend kwam de thuisploeg niet in de buurt van het vijandelijke doel, alleen bij pogingen uit de tweede lijn lukte dat. Zo zeilde een vrije trap van Broerse een half metertje over.

Toch viel de 1-1 en dat gebeurde, niet verrassend, uit een vrije trap. Net als bij de openingstreffer werd ook dit schot, van Van der Werff, van richting veranderd. PEC, dat net een dubbele wissel had doorgevoerd, kwam nu pas los en omdat beide ploegen meer wilden dan een punt, ging het spel op en neer. Vitesse kwam er daarbij steeds minder aan te pas. De thuisploeg werd dreigender en de 2-1 hing in de lucht, hoewel grote kansen uitbleven.

Uiteindelijk stond Vitesse toch met lege handen. Defensief geklungel van Jan-Arie van der Heijden werd knap afgestraft door Stef Nijland, die de bal hoog tegen de touwen joeg.