PEC, Groningen azen op koppositie

tijd van publicatie Aangepast

In de schaduw van de topper tussen Ajax en PSV strijden ook FC Groningen en PEC Zwolle om het behoud van hun perfecte score in het jonge eredivisieseizoen. FC Groningen gaat op bezoek bij ADO Den Haag en PEC Zwolle ontvangt Vitesse.

PEC won net als vorig seizoen zijn eerste twee eredivisieduels, tegen FC Utrecht (2-0) en FC Dordrecht (1-2). In de vorige jaargang beleefde de ploeg zelfs zijn beste competitiestart ooit met winst in de eerste vier wedstrijden.

Zware benen

Trainer Ron Jans moet tegen Vitesse wel enkele spelers missen. Bart van Hintum is geschorst en Thanasis Karagounis (enkel, niet wedstrijdfit), Leroy Labylle (stressfractuur), Wouter Marinus (lies) en reservedoelman Kevin Begois (kuit) zijn geblesseerd. Daarnaast kampen Ryan Thomas en Jesper Drost met lichte klachten.

Bovendien heeft Zwolle het Europa League-duel van donderdag met Sparta Praag (1-1) in de benen. "Ik ben benieuwd hoe de ploeg met de vermoeidheid en de teleurstelling omgaat", zei Zwolle-trainer Ron Jans.

Acht zeges op rij

Ook FC Groningen zegevierde in zijn eerste twee wedstrijden van het seizoen, tegen Go Ahead Eagles (2-3) en Heracles Almelo (3-1), en de noorderlingen hebben nu zelfs acht eredivisiewedstrijden op rij gewonnen. Dat is een clubrecord. Deze reeks begon na de 2-1 uitnederlaag bij ADO afgelopen maart.

Groningen won nog nooit de eerste drie duels in een eredivisieseizoen. De laatste keer dat de ploeg zeven punten behaalde was in de jaargang 2008/2009.

Personele problemen

Voor het duel met ADO kent coach Erwin van de Looi evenals zijn PEC-collega Jans personele problemen. Lorenzo Burnet (heup), Nick Bakker (knie), Henk Bos (niet wedstrijdfit), Hilal Ben Moussa (knie) en Martijn van der Laan (lies) zijn niet inzetbaar en ook Jarchinio Antonia (voet), Johan Kappelhof (voet) en Maikel Kieftenbeld (kuit) kampten de afgelopen week met pijntjes.

Een meevaller voor Groningen is de inzetbaarheid van Mimoun Mahi. De twintigjarige middenvelder werd vrijdag overgenomen van Sparta Rotterdam en ook meteen opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met ADO.

"Zondag hebben we weer een zware testcase", aldus van de Looi. "ADO Den Haag is een fysieke ploeg met een uitstekende uitstraling om te winnen. Zoals vaker in de eredivisie moet je zelf echt goed zijn om die wedstrijd te winnen. We hebben in de eerste twee wedstrijden laten zien dat we dat bij vlagen zijn, maar ook bij vlagen niet."

Even koploper

PEC Zwolle trapt de voetbalzondag om 12.30 af tegen Vitesse en kan bij winst of een gelijkspel in ieder geval tijdelijk de koppositie in de eredivisie overnemen. FC Groningen begint om 14.30 uur tegen ADO en om 16,45 uur volgt de topper tussen Ajax en PSV.

STER Reclame