Vanaf vandaag wordt er op de Amsterdamse Bosbaan gestreden om de wereldtitels roeien. De cijfers vertellen het verhaal van een superevenement.

1168 roeiers uit 60 landen komen naar Amsterdam. Ze nemen 450 roeiboten mee.

37 jaar geleden was er ook een wereldkampioenschap roeien in Nederland. Ook toen, in 1977, werd het evenement op de Bosbaan gehouden. De Nederlandse ploeg wist geen goud te veroveren. Met een zilveren en bronzen medaille eindigde de thuisploeg als nummer 8 in het landenklassement.

27 wereldtitels worden er op de 2000 meter lange baan verdeeld. De mannen acht gaat het snelst, de race duurt dan rond de vijfenhalve minuut. Een mannen skiff boot doet er een minuut langer over.

55 kilo moet een stuurman minimaal wegen. In de mannen acht en een aantal andere bootklassen stuurt hij de boot en geeft hij aanwijzingen aan de roeiers. Bij stuurvrouwen is een gewicht van minimaal 50 kilo vereist.

72 leden telt de Nederlandse ploeg, de grootste formatie ooit voor een wereldkampioenschap. Technisch directeur van de roeibond Hessel Evertse verwacht medailles van zijn ploeg: "Het is natuurlijk niet zo dat je kadootjes krijgt omdat je een feestje geeft. Nee, je moet er hard voor werken. Het toernooi is voor ons geslaagd als wij 6 medailles veroveren."

250 journalisten hebben een accreditatie voor de WK aangevraagd. "We zijn verrast door de grote belangstelling uit binnen- en buitenland. Er moest een extra persruimte worden gecreëerd", vertelt toernooidirecteur Gerritjan Eggenkamp.

668 vrijwilligers gaan aan de slag voor de organisatie als chauffeur, begeleider of kaartencontroleur. Ze komen uit 13 landen. De jongste vrijwilliger is 11 jaar, de oudste is 76.

25.000 kaarten wist de organisatie in de voorverkoop al te slijten. Per dag worden er maximaal 10.000 bezoekers toegelaten; 3.500 mensen op de tribunes en 6.500 mensen op het terrein. De zaterdag en zondag van het finaleweekend zijn al bijna uitverkocht.

5.000.000 euro is de begroting voor de WK. Eggenkamp verwacht dat de organisatie quitte speelt of een kleine winst maakt: "Ik was nog wel positiever geweest als het niet 10 dagen had geregend in de aanloop naar het evenement."

280 kubieke meter aan houtsnippers was nodig om de paden rond de Bosbaan na alle buien begaanbaar te houden. Dat is meer dan 10 vrachtwagens vol.

STER reclame