NOS NieuwsAangepast

Verzetsstrijdster A. Visser overleden

In Rotterdam is de verzetsstrijdster Atie Visser op 100-jarige leeftijd overleden. Gerarda Alida Ridder-Visser was in de Tweede Wereldoorlog koerierster voor het verzet.

Onder de naam Karin was ze sinds 1944 lid van de knokploeg van Marinus Post, die zelf aan het eind van dat jaar werd opgepakt en gefusilleerd. Ze schreef later een boek over Post.

Nooit opgeloste moord

In 2011 kwam de hoogbejaarde Atie Visser nog in het nieuws. Ze bekende in een brief aan de burgemeester van Leiden dat zij in 1946 in Leiden Felix Guljé in de deuropening van zijn huis heeft doodgeschoten. Ze wilde de nabestaanden duidelijkheid geven over de nooit opgeloste moord.

Het verzet verdacht de Leidse ingenieur van collaboratie met de Duitsers, maar hij werd na zijn dood daarvan vrijgesproken. Later bleek dat de familie Guljé zelfs Joodse onderduikers in huis had.

Burgemeester Lenferink van Leiden had vervolgens een gesprek met haar. De moord op Guljé was inmiddels verjaard.

Verzetsherdenkingskruis

Ridder-Visser ontving in 1982 in Leiden uit handen van burgemeester Goedkoop het Verzetsherdenkingskruis. Na haar bekentenis over de moord op Guljé was er even discussie over de vraag of ze de onderscheiding mocht houden, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat er geen regeling bestaat om het kruis terug te vorderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl