De VN-gezant voor Irak, Nickolay Mladenov, waarschuwt voor een nieuwe massamoord door IS-strijders. Het plaatsje Amerli, zo'n 160 kilometer ten noorden van Bagdad, wordt al bijna twee maanden belegerd door de terreurgroepering.

In Amerli wonen etnische Turkmenen. Het zijn sjiitische moslims en die worden door de soennitische extremisten van IS gezien als afvalligen. De inwoners zitten al weken zonder elektriciteit en water, schrijft Mladenov. Ook zijn er grote voedseltekorten.

"De situatie is alarmerend en vraagt om onmiddellijke actie om een massamoord op burgers te voorkomen", zegt de VN-gezant. Hij roept de Iraakse regering en diens bondgenoten op alles in het werk te stellen om Amerli te ontzetten.

Mijnen

In Amerli wonen volgens Unicef zo'n 15.000 mensen, van wie eenderde kinderen. Inwoners die de New York Times sprak, zeiden dat de wegen rond het plaatsje bezaaid liggen met mijnen en ook zouden er sluipschutters zijn opgesteld om te voorkomen dat mensen vluchten.

Een Turkmeens parlementslid in Irak heeft de VS opgeroepen om luchtaanvallen uit te voeren in het gebied. "De VS houdt er dubbele standaarden op na door de ene minderheid wel te helpen en de andere niet", vindt hij.

Vorige week zouden IS-strijders in een dorp bij de berg Sinjar tientallen jezidi's hebben vermoord. Rond de berg hadden zich eerder duizenden jezidi's verzameld, op de vlucht voor IS. Onder andere de Verenigde Staten dropte drinkwater en tientallen voedselpakketten.

STER reclame