NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Verslavingszorg lang niet altijd goed

Het Zorginstituut Nederland maakt zich zorgen over klinieken die onbewezen behandelingen aanbieden aan verslaafden. En van nieuwe aanbieders die sinds 2009 op de markt zijn, is lang niet altijd duidelijk of ze de richtlijnen naleven.

Als voorbeeld van zorgprogramma's die onbewezen zijn, noemt de Zorgautoriteit een instelling die een dagbesteding van 14 uur aanbiedt, bestaande uit meditatie, yoga, fitness, dagboek schrijven, film kijken, wandelen en paardrijden.

Buitenland

Het Zorginstituut schrijft in een conceptrapport, bedoeld voor minister Schippers, dat de nieuwe aanbieders het ook niet altijd zo nauw nemen met de kosten. Zo bieden ze relatief vaak behandelingen aan in het buitenland. Die zouden niet langer allemaal vergoed moeten worden door de verzekeraar, luidt het advies.

Dagbehandelingen in het buitenland zijn volgens het Zorginstituut in strijd met de richtlijnen. Het probleem is dat dan sociale en maatschappelijke contacten wegvallen, zegt de organisatie.

Zorgkosten

De kosten voor verslavingszorg waren in 2011 480 miljoen euro. Dat was ongeveer gelijk aan de kosten in de jaren ervoor. Wel tekent het Zorginstituut aan dat er steeds meer geld gaat naar niet-bewezen behandelmethoden.

Het definitieve advies aan minister Schippers van Volksgezondheid volgt nog dit jaar. Doorgaans worden adviezen van het Zorginstituut overgenomen.

STER reclame