NOS NieuwsAangepast

Extra geld voor ontwikkelingshulp

Volgend jaar komt er extra geld beschikbaar voor ontwikkelingssamenwerking. Haagse bronnen bevestigen een bericht uit NRC Handelsblad dat de coalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP daar volgend jaar 375 miljoen meer aan willen besteden. Het geld is bestemd voor opvang van vluchtelingen in de regio en voor noodhulp in acute situaties, zoals nu in het noorden van Irak.

Minister Ploumen zei na afloop van het kabinetsberaad dat ze altijd blij is als ze kan bijdragen om het leed van vluchtelingen te verzachten. Maar ze wilde niks zeggen over de lopende onderhandelingen. "Ik kan niks bevestigen of ontkennen."

De onderhandelende partijen zijn het in grote lijnen ook eens over een lastenverlichting voor alle inkomens. Daarbij zou het gaan om zo'n half miljard euro. Minister Dijsselbloem van Financiën zei maandag al dat alle huishoudens het zwaar hebben en dat hij die last wil proberen te verminderen.

Defensie

Het was al langer duidelijk dat de coalitie en de bevriende oppositie extra geld willen uittrekken voor defensie. Genoemd wordt een bedrag van 50 miljoen, oplopend tot 100 miljoen.

Het kabinet praat deze en volgende week over de begroting, die wordt gepresenteerd op Prinsjesdag. Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, wordt er ook steeds overlegd met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ook vanmiddag is er weer zo'n bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl