Rusland is het niet eens met het besluit van het Allard Pierson Museum in Amsterdam om de gouden kunstvoorwerpen uit Oekraïne voorlopig zelf te houden. De Russische autoriteiten noemen het besluit, dat het museum eergisteren nam, juridisch onrechtmatig.

Tentoonstellingen moeten terug naar musea waar ze vandaan komen, zoals in contracten en internationale museumstandaarden is afgesproken, zegt een hoge ambtenaar bij het Russische ministerie van Cultuur. Moskou wil dan ook dat het Nederlandse museum de collectie teruggeeft aan musea op de Krim.

Oekraïne wil dat de kunst wordt teruggebracht naar de hoofdstad Kiev, zodat het daar kan worden tentoongesteld.

Claim

Zowel Oekraïne als Rusland eist de collectie op, maar volgens het Amsterdamse museum is na uitgebreid juridisch onderzoek nog steeds niet duidelijk wie de rechtmatige eigenaar is van de objecten uit de Krim. Het museum is bang dat als er een keuze gemaakt wordt, dat vrijwel zeker tot een claim leidt van de andere partij. Het wacht nu op een oordeel van de rechter of arbiter.

De voorwerpen werden in februari in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling "De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee". Een maand later werd het Oekraïense schiereiland door Rusland ingelijfd.

De tentoonstelling in Amsterdam loopt nog tot 31 augustus. Daarna worden de voorwerpen opgeslagen, volgens het museum op een veilige plek ergens in Nederland.

STER reclame