Voor een prikkie naar Parijs
Door economieverslaggever Jeroen Schutijser
Duim omhoog, vrolijk kijken, en op een bordje duidelijk geschreven waar je naartoe wilt. Liften is van alle tijden. Vooral voor studenten was het een goedkope en avontuurlijke manier om ergens te komen in de wereld.
Anno 2014 gaat het allemaal wat moderner, via websites en apps waar automobilisten en lifters elkaar vinden. Eén van de succesvolle apps is die van Blablacar. Overgewaaid vanuit Frankrijk en inmiddels ook in ons land een succes. "Reizen op deze manier is 75 procent goedkoper dan de trein", meldt de site.
Lotte van Opstal uit Utrecht, yoga- en zangdocente, is een enthousiast gebruiker van Blablacar. "Ik ga vandaag voor de 108ste keer naar Parijs in twee jaar tijd. Mijn vriendje woont daar namelijk. En een enkeltje kost toch gauw zo'n 100 euro, inclusief al die tolwegen. Dan heb je het over bijna 200 euro heen en weer. Ja, als ik dat elke keer moet betalen, ga ik failliet. Door mensen mee te nemen, deel je de kosten. Dat is toch hartstikke mooi?"
Beoordeling
En er zijn dagelijks veel mensen die naar Parijs willen, merkt ze. Via de app kunnen automobilisten en meerijders elkaar vinden. Op de site staan ook profielen en beoordelingen van rijders en lifters.
Vanochtend rijdt Van Opstal weer naar de Franse hoofdstad. Op het Jaarbeursplein stappen twee 'lifters' in (uit Brazilië, ze reizen rond in Europa), en later in Breda komt er nóg een passagier bij. "Elke keer neem ik weer andere mensen mee. Ik bel ze wel altijd even van tevoren, om een beetje te horen met wie ik te maken krijg." Het lukt haar altijd om mensen mee te krijgen. Ook op de terugweg. Per enkeltje betalen ze 35 euro.
Gezellige rit
Op de site van Blablacar staan veel positieve opmerkingen over Lotte: "Het was een fijne en gezellige rit Lotte! Bedankt nog, je bent een goeie chauffeur". En: "Hele leuke reis samen met Lotte, goed op tijd, de reis ging helemaal goed! Echt top!"
Van Opstal: "Ik vind het een geweldig systeem. Niet alleen voor de centen, maar ook gewoon om mensen te ontmoeten en om te leren van mensen. En niet in de laatste plaats voor het milieu. Want als ik naar Parijs rij en ik heb drie lege plekken in de auto, dan is dat toch zonde?" Argumenten die de passagiers natuurlijk net zo aanspreken.
Behalve Blablacar zijn er nog diverse andere sites waar vraag en aanbod van autoritten samenkomen, zoals Samenrijden.nl (van de ANWB), Toogethr.com, Karzoo.nl en Carpooling.com.