NOS Nieuws Binnenland Aangepast

"Geen verbod vondelingenkamers"

Er komt waarschijnlijk voorlopig geen verbod op vondelingenkamers, waar moeders anoniem hun baby kunnen achterlaten. Ze bieden geen toereikende oplossing, maar er is geen nieuwe wetgeving nodig om ze te verbieden, want er worden maar weinig kinderen te vondeling gelegd.

Dat zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming in Nieuwsuur.

Negatief

Staatssecretaris Teeven had de raad gevraagd een oordeel te geven over de vondelingenkamers. Hij liet zich er eerder negatief over uit omdat het anoniem achterlaten van kinderen strafbaar is en in strijd met het recht van kinderen om te kunnen achterhalen wie hun biologische ouders zijn.

De conclusie van de Raad voor Strafrechtstoepassing is een advies. Het is niet duidelijk wat Teeven nu gaat doen, maar gewoonlijk wordt een advies van de raad overgenomen.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Nederland twee vondelingenkamers krijgt: één in Groningen en één in Papendrecht. Ze gaan volgende maand open.

Alarmknop

In de vondelingenkamers staat een commode, een wieg en een stoel. Er is ook een alarmknop die vrouwen kunnen gebruiken als ze nog hulp willen.

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing zullen slechts enkele kinderen per jaar te vondeling worden gelegd en is het niet nodig om speciaal daarvoor een nieuwe wet te maken.

STER reclame